اخبار پیرامون پنجره های نقل و انتقالات دنیای فوتبال، همیشه برای طرفداران توپ گرد و مستطیل سبز جذاب و شنیدنی بوده است. این که تا پیش از شروع لیگ های اروپایی چه بازیکنان و ستارگانی از تیمی به تیم دیگر و با چه قیمت هایی منتقل می شوند، باعث شده تا بسیاری پیگیر این گونه از خبرهای نقل و انتقالات باشند. معمولا در هر پنجره تابستانی، تیم های بزرگ و سرشناس اروپایی یک یا چند خرید نجومی را در دستور کار خود قرار می دهند و گاها از خریدهای بالای صد میلیون یورو نیز از این گونه باشگاه ها خبرهایی به گوش می رسد. اما گاهی اوقات باشگاه های فوتبال، موفق می شوند بدون پرداخت هیچ هزینه ای، صاحب یکی از بهترین بازیکنان جهان شوند. در این یادداشت، قصد معرفی 11 انتقال مهم، تاریخساز و البته رایگان دنیای فوتبال را خواهیم داشت.
برترین نقل و انتقالات رایگان تاریخ فوتبال
- روبرتو باجو (میلان به بولونیا، ۱۹۹۷)
بودای کوچک یا دم اسبی آسمانی، یک از برترین مهاجمان تاریخ فوتبال ایتالیا و جهان به شمار می آید که هر وقت نامی از او می شنویم، ناخودآگاه ما را به یاد خاطرات جام جهانی ۱۹۹۴ آمریکا می اندازد. روبرتو باجو با بازی ها و گل های مثال زدنی خود باعث شد تا ایتالیا به فینال جام جهانی در خاک آمریکا صعود نماید؛ هر چند در تقابل با سلسائو و در ضیافت پنالتی ها، لاجوردی پوشان و باجو مغلوب برزیل و کلودیو تافارل شدند تا نتوانند به چهارمین قهرمانی خود در این جام دست یابند. باجو در رقابت های باشگاهی سابقه حضور در تیم های سرشناسی هم چون یوونتوس، اینتر، میلان، بولونیا، فیورنتینا و برشیا را در کارنامه خود داشته است. او پس از پنج سال موفقی که در یوونتوس داشت، در سال ۱۹۹۵ به میلان رفت ولی در آنجا نتوانست موفقیت های خود را تکرار نماید. دو فصل نسبتا ضعیف در ترکیب روسونری، سبب شد تا او در سال ۱۹۹۷ بدون تمدید قراردادش از سوی این باشگاه به عنوان بازیکن آزاد راهی تیم بولونیا شود. پیش از پیوستن باجو به بولونیا، کارلو آنچلوتی که در آن زمان هدایت پارما را برعهده داشت، بسیار تمایل داشت تا این مهاجم گلزن را در ترکیب تیم خود داشته باشد، هر چند باجو در نهایت راهی تیم بولونیا شد. باجو در بولونیا خوش درخشید و در یک فصل حضورش در این تیم توانست در ۳۰ بازیِ سری آ، ۲۲ گل و ۶ پاس گل به ثمر برساند و بولونیا فصل را با مهاجم سرشناس خود با رتبه هشتمی به پایان رساند. عملکرد فوق العاده روبرتو باجو در بولونیا سبب شد تا در انتهای فصل او با قراردادی دو ساله به دیگر تیم شهر میلان، یعنی اینتر برود. این مهاجم دوست داشتنی دنیای فوتبال در سال ۲۰۰۴ و با پیراهن تیم برشیا از دنیای فوتبال خداحافظی نمود.
- استیو مک منمن (لیورپول به رئال مادرید، ۱۹۹۹)
مک منمن از بازیکنان خاطره ساز و دوست داشتنی انگلیسی دنیای فوتبال محسوب می شود که سابقه 9 فصل حضور در باشگاه لیورپول را داشته است. درخشش این هافبک توانمند در ترکیب لیورپول به حدی بود که بسیاری او را با دوران اوج «ایان راش» قیاس می کردند. دو سال قبل از پایان یافتن قرارداد مک منمن با سرخ های شهر آنفیلد، مدیران لیورپول به استیو پیشنهاد تمدید قراردادش را دادند که برخلاف انتظارات او از پذیرش این درخواست سر باز زد. او با وجود انتقادات فراوان در فوتبال انگلیس، در سال ۱۹۹۹ و با قراردای آزاد به رئال مادرید پیوست تا لوس بلانکوس بدون پرداخت هیچ هزینه ای یکی از بهترین هافبک های تاریخ این باشگاه را جذب نماید. این هافبک خوش سیمای انگلیسی، ظرف چهار سال حضور در رئال مادرید، قلب هواداران این تیم را فتح کرد. استیو مک منمن در چهار فصل حضورش در رئال، انواع و اقسام رکوردهای مختلف را به نام خود در این تیم ثبت کرد و دوران درخشانی را با قوی های سپید شهر مادرید سپری کرد. مک منمن تبدیل به اولین بازیکن تاریخ انگلیس شد که در سال ۲۰۰۰ با یک باشگاه غیرانگلیسی قهرمان اروپا می شد. دو سال بعد و در سال ۲۰۰۲ او اولین بازیکن تاریخ فوتبال انگلیس لقب گرفت که دو بار فاتح لیگ قهرمانان اروپا می شد. یکی از باشکوه ترین لحظاتی که هواداران رئال مادرید از مک منمن در ذهن خود دارند زمانی بود که او مقابل والنسیا در فینال لیگ قهرمانان اروپا در سال ۲۰۰۰ گلزنی کرد. مک منمن با یک شوت زیبا دروازه کانیزارس را باز کرد و با یکی از گل هایی که تا ابد در یاد هواداران رئال باقی می ماند، به هشتمین قهرمانی اروپایی این تیم کمک کرد. وی در سال ۲۰۰۲ نیز در نیوکمپ در نیمه نهایی چمپیونزلیگ در مقابل بارسلونا گلزنی کرد تا رئال یک تساوی ارزشمند کسب کند و بتواند به فینال این رقابت ها صعود کند. دو قهرمانی در لیگ قهرمانان اروپا، دو قهرمانی در لالیگا و دو قهرمانی در سوپرجام اروپا و سوپرجام اسپانیا، ماحصل حضور این هافبک انگلیسی در تیم رئال مادرید بوده است.
- گری مک آلیستر (کاونتری به لیورپول، ۲۰۰۰)
زمانی که گری مک آلیستر به باشگاه لیورپول به صورت بازیکن آزاد پیوست، ۳۵ سال سن داشت و برخی معتقد بودند که این هافبک با این سن و سال به هیچ وجه نمی تواند در آنفیلد به موفقیت خاصی دست یابد. اما برخلاف تمامی پیش بینی ها مک آلیستر ثابت کرد که تا چه اندازه می تواند به مهره ای مفید و تاثیرگذار در میانه میدان لیورپول تبدیل شود. او در بازی های بزرگی گلزنی کرده و توانسته سرخ های آنفیلد را به قهرمانی برسد. گریِ 35 ساله در فصل ۰۱-۲۰۰۰ و در فینال جام یوفا که به قهرمانی لیورپول انجامید، زننده یکی از گل های این تیم برابر آلاوس اسپانیا بود. او در تیمی که جرارد هولیه، هدایت آن را برعهده داشت توانست به قهرمانی در مسابقات جام حذفی انگلیس (FA Cup)، جام اتحادیه، سوپرجام اروپا و جام یوفا دست یابد. هافبک سابق تیم لیدز یونایتد در مدت دو فصل حضورش در آنفیلد در ۵۵ بازی برای لیورپول به میدان رفت و موفق به زدن ۵ گل نیز برای این تیم شد. برخی از گل های او به تیم هایی هم چون بارسلونا، آلاوس و اورتون زده شد که هر یک از آن ها حکم به برتری و صعود لیورپول در لیگ های داخلی و اروپایی داشتند.
- سول کمپل (تاتنهام به آرسنال، ۲۰۰۱)
از سال ۲۰۰۱ می توان به عنوان سالی جنجالی در فوتبال انگلیس و به خصوص پایتخت آن شهر لندن نام برد. جایی که سول کمپل، مدافع باشگاه تاتنهام هاتسپر با قراردادی آزاد و بدون پرداخت هیچ گونه هزینه ای به باشگاه رقیب و بهتر بگوییم دشمن تاتنهام یعنی آرسنال پیوست. بدون هیچ شک و تردیدی، سول کمپل یکی از بهترین خریدهای آرسن ونگر سرمربی نام آشنای فرانسوی پیشین آرسنال در زمان هدایت توپچی ها محسوب می گردد. کمپل محصول آکادمی باشگاه تاتنهام بود که از سال 1989 و با تیم جوانان هاتسپر نامی برای خود در فوتبال انگلیس دست و پا کرد و از سال ۱۹۹۲ تا ۲۰۰۱ و به مدت ۹ فصل سابقه حضور در این تیم را داشت. این انتقال آن هم به صورت رایگان به رقیب دیرینه، هیچ وقت به مذاق هوادارانِ تات خوش نیامد و در دربی های لندن و دیدارهایی که در ورزشگاه وایت هارت لین برگزار می شد، همیشه سول کمپل مورد خشم و سوت های کر کننده هواداران این تیم واقع می گشت. اما همه این موارد باعث نشد تا خدشه ای بر کیفیت کاری این مدافع ارزشمند توپچی ها وارد شود. کمپل به آرسنال کمک کرد تا این تیم دو بار قهرمان لیگ برتر و سه بار قهرمانی جام حذفی انگلیس شود. او همچنین زننده تک گل آرسنال در فینال لیگ قهرمانان اروپا در فصل ۰۶-۲۰۰۵ مقابل بارسلونا بود؛ هرچند که در آن دیدار آبی اناری های کاتالان با دو گل ساموئل اتوئو و جولیانو بلتی موفق به شکست ۲-۱ آرسنال شدند تا به دومین قهرمانی خود در این رقابت ها دست یابند. کمپل یکی از بهترین مدافعان تاریخ جهان به شمار می آید که هواداران آرسنال خاطرات خوب و خوشی را در زمان حضور او در ترکیب خود تجربه کرده اند.
- جی جی اوکوچا (پاری سن ژرمن به بولتون، ۲۰۰۲)
سم آلاردایس در سال های آغازین هزاره سوم، هدایت تیم خوبی را برعهده داشت و هواداران بولتون از بازی های تیم شان در ورزشگاه ریبورت لذت می بردند. طرفدارانِ بولتون اما تا قبل از حضور ستارگانی چون فرناندو هیرو، ایوان کمپو و یوری ژورکائف، بازی های هافبک هجومی نیجریه ای خود را به یاد می آورند. جایی که جی جی اوکوچا در سال ۲۰۰۲ و پس از چهار فصل حضور در فوتبال فرانسه و تیم پاری سن ژرمن به صورت آزاد به لیگ برتر انگلیس و باشگاه بولتون پیوست. آلاردایس در کتاب زندگی نامه خود که در سال ۲۰۱۵ به چاپ رسید، در مورد اوکوچا می نویسد:
من مرتب به دیدار او در فرودگاه «شارل دوگل» پاریس می رفتم. او به تنهایی در ساختمان ترمینال فرودگاه بدون هیچ مدیربرنامه و یا شخص دیگری آنجا حاضر بود. او مقصد آینده خود را می دانست و به من گفت که می خواهد به بولتون برود. فکر کنم چندین هفته طول کشید تا توانستیم ترتیب کارهای او برای حضور در انگلیس و باشگاه بولتون را بدهیم. او تا پایش را به خاک انگلیس گذاشت، با سرعت برای امضای قرارداد به ریبوک آمد، قرارداد خود را به امضا رساند و به سرعت نیز مهیای بازی برای تیم شد.
اوکوچا همانند جادوگری سحرآمیز در خط هافبک تیم بولتون جولان می داد و توانست بازی های مثمرثمری از خود در طول چهار فصل حضورش در این تیم انگلیسی ارائه دهد. او در ۱۲۴ بازی با پیراهن بولتون در مسابقات مختلف لیگ برتر انگلیس به میدان رفت و موفق به زدن ۱۴ گل نیز شد. بولتون با حضور اوکوچا توانست به مراحل حذفی جام یوفا در فصل ۰۶-۲۰۰۵ نیز راه پیدا کند. این هافبک نیجریه ای در سال ۲۰۰۸ و با پیراهن هال سیتی از مستطیل سبز خداحافظی کرد.
- استبان کامبیاسو (رئال مادرید به اینتر، ۲۰۰۴)
هافبک آرژانتینی سابق باشگاه لسترسیتی به نوعی الهام بخش این تیم برای بقا در لیگ برتر انگلیس در فصل ۱۵-۲۰۱۴ به حساب می آید. در سال ۲۰۰۲، هافبک جنگنده و پرتلاش باشگاه ریور پلات آرژانتین، راهی فوتبال اروپا و باشگاه سرشناس رئال مادرید شد. در رئال مادرید بدان شکل به کامبیاسو بازی نمی رسید و همین موضوع هم سبب شد تا او در پایان فصل دوم حضورش در لوس بلانکوس، قرارداد خود را تمدید نکرده و به صورت آزاد راهی تیم اینتر در سری آ فوتبال ایتالیا شود. اوج درخشش کامبیاسو در اینتر رقم خورد و او با نراتزوری به افتخارات فراوانی از جمله کسب سه گانه با اینتر تحت هدایت مورینیو در سال ۲۰۱۰ دست یافت. او به مدت یک دهه در اینتر به بازی مشغول بود و در ۴۲۰ بازی برای اینتر در میادین مختلف موفق به زدن ۵۱ گل شد. از کامبیاسو به عنوان یکی از بهترین خریدهای باشگاه اینتر یاد می شود که به صورت کاملا رایگان از رئال مادرید به این تیم پیوست. استفان کامبیاسو افتخارات فراوانی را با این تیم مشهور ایتالیایی بدست آورده که از جمله آن ها می توان به کسب پنج قهرمانی در سری آ، چهار قهرمانی در جام حذفی ایتالیا، چهار قهرمانی در سوپرجام ایتالیا، قهرمانی در لیگ قهرمانان اروپا در فصل ۱۰-۲۰۰۹ و قهرمانی در جام باشگاه های جهان در سال ۲۰۱۰ اشاره کرد.
- رائول گونزالس (رئال مادرید به شالکه، ۲۰۱۰)
تا قبل از عصر کریستیانو رونالدو در رئال مادرید، رائول گونزالس با ۳۲۳ گل در ۷۴۱ بازی به عنوان بهترین گلزن لوس بلانکوس شناخته می شد. پسر نیک برنابئو از همان 15 سالگی کار خود را با جوانان رئال آغاز کرد و به مدت ۱۸ سال در تمامی مقاطع و رده های سنی این باشگاه بزرگ اسپانیایی به بازی مشغول بود. در فصل ۱۰-۲۰۰۹ با حضور کریستیانو به نظر می رسید که دیگر جایی برای این افسانه لوس بلانکوس که در طول بازی های خود برای رئال مادرید به هر شکلی گل به ثمر می رساند، نبود. استاد مسلم ضربات چیپ در دنیای فوتبال با رئال مادرید به هر آنچه که می خواست، دست یافت؛ شش لالیگا، چهار سوپرجام اسپانیا، یک سوپرجام اروپا، سه لیگ قهرمانان که در دو فینال آن ها هم موفق به گلزنی شد (۲۰۰۰ و ۲۰۰۲) و دو جام بین قاره ای. رائول تا قبل از حضور و جولان دو فوق ستاره کنونی دنیای فوتبال یعنی کریستیانو رونالدو و لیونل مسی در رقابت های لیگ قهرمانان اروپا آقایی می کرد. در سپتامبر ۲۰۰۵ و بازی در برابر تیم المپیاکوس، رائول به اولین بازیکن تاریخ تبدیل شد که موفق شده بود ۵۰ گل در رقابتهای لیگ قهرمانان اروپا به ثمر برساند و هم اکنون نیز پس از کریستیانو با ۱۲۰ گل و مسی با ۱۰۰ گل، با ۷۱ گل در رتبه سوم برترین گلزنان این رقابت ها قرار دارد. رائول گونزالس با ۷۴۱ بازی، رکورددار بازی در لوس بلانکوس است و پس از او دروازه بان افسانه ای رئال مادرید، ایکر کاسیاس با ۷۲۵ بازی قرار دارد. ۲۸ جولای ۲۰۱۰ اما تاریخی تلخ برای هواداران رئال و رائول گونزالس بود. او در این تاریخ با قراردادی آزاد و به صورت رایگان پس از ۱۶ سال حضور در تیم اصلی، رئال را به مقصد فوتبال آلمان و باشگاه شالکه ترک گفت. شالکه و هوادارانش بسیار سرمست از اینکه بدون هیچ دردسر و پول اضافی توانسته اند مهاجمی به این توانمندی را جذب نمایند. در دو فصل حضور در شالکه، رائول در ۹۸ بازی برای این تیم در میادین مختلف به میدان رفت و موفق به ثبت ۴۰ گل شد. شالکه با حضور او در فصل ۱۱-۲۰۱۰ به مرحله نیمه نهایی لیگ قهرمانان اروپا رسید و در آنجا با شکست برابر منچستریونایتد از رسیدن به بازی پایانی و تقابل با بارسلونا بازماند.
- آندره آ پیرلو (میلان به یوونتوس، ۲۰۱۱)
هنگامی که مهندس ایتالیایی ها در سال ۲۰۱۱ و با قراردادی آزاد از میلان به یوونتوس پیوست، شاید هیچ کس به اندازه بوفون از این انتقالِ فوق العاده خوشحال نشد. جی جی بوفون پس از این انتقال در نقل قولی گفته بود که “خدا وجود دارد!” آنتونیو کونته به محض در دست گرفتن سکان هدایت بیانکونری در سال ۲۰۱۱ اولین بازیکنی را که خواستار حضور در تیمش شده بود، پیرلو بود و چه سهل و آسان، یوونتوسی ها موفق به شکار چنین ستاره ای آن هم به صورت مفت و مجانی در اختیار این تیم قرار گرفته بود. پیرلو را پس از ۱۰ سال حضور در باشگاه میلان، عذرش را خواستند؛ شاید به این دلیل که آن ها فکر می کردند، آندره آ در ۳۲ سالگی دیگر آن فروغ همیشگی را نخواهد داشت. اشتباهی که به قیمت تضعیف روسونری و تقویت بانوی پیر به پایان رسید. پیرلو در چهار فصل حضورش در یوونتوس خوش درخشید و با بیانکونری به چهار قهرمانی سری آ، یک جام حذفی و یک قهرمانی سوپرجام ایتالیا دست یافت. استاد مسلم ضربات ایستگاهی در دنیای فوتبال، در ۱۶۴ بازی با پیراهن یوونتوس به میدان رفت و موفق به زدن ۱۹ گل شد که اکثر آن ها از روی هنر پیرلو در نواختن ضربات کاشته و ایستگاهی به ثمر رسیده است. پیرلو بازیکن پرافتخاری در دنیای فوتبال به حساب می آید که به همراه لاجوردی پوشان ایتالیا در سال ۲۰۰۶ و جام جهانی آلمان، فاتح این جام ارزشمند شد تا با هنر او ایتالیا به چهارمین جام جهانی دوران خود دست یابد.
- میروسلاو کلوزه (بایرن مونیخ به لاتزیو، ۲۰۱۱)
هر کسی در ۱۷ سال گذشته مشتری ثابت و پرپاقرص رقابت های جام جهانی فوتبال بوده باشد، باید نام میروسلاو کلوزه، ماشین تمام عیار گلزنی ژرمن ها را شنیده باشد. این مهاجم لهستانی الاصل با ۱۶ گل، رکوردار گلزنی در جام های جهانی به حساب می آید و بعید به نظر می رسد تا سالیانِ سال بازیکنی بتواند رکورد او در گلزنی در مهم ترین آوردگاه مسابقات فوتبال را بشکند. کلوزه همچنین با ۷۱ گل در ۱۳۷ بازی ملی برای تیم ملی آلمان نیز رکوردار بوده و با این تعداد گل، کلوزه به طور مشترک با چندین بازیکن در رده نهم بهترین گلزنان تاریخ مسابقات ملی ایستاده است. این مهاجم سرشناس آلمانی پس از چهار سال حضور در بایرن مونیخ در سال ۲۰۱۱ و با قراردادی آزاد راهی فوتبال ایتالیا و باشگاه لاتزیو معروف به عقاب ها شد. کلوزه پنج فصل باشکوه را در لاتزیو تجربه کرد و در ۱۷۰ بازی برای این باشگاه شهر رم توانست ۶۳ گل به ثمر برساند. بر پایه آمارهای دنیای فوتبال، کلوزه بیشترین تعداد بازی باشگاهی را برای تیم لاتزیو ایتالیا انجام داده و بیشترین گل را نیز برای این تیم ایتالیایی به ثمر رسانده است. کلوزه در سن ۳۸ سالگی و با پیراهن لاتزیو از میادین فوتبال خداحافظی کرد تا تاریخ فوتبال باز هم با وداع یکی از بهترین مهاجمان تاریخ خود روبرو گردد.
- پل پوگبا (منچستریونایتد به یوونتوس،۲۰۱۲)
انتقال پل پوگبا از منچستریونایتد به یوونتوس را می توان به عنوان یکی از بزرگترین نقل و انتقالات آزاد و یا رایگان تاریخ فوتبال در نظر گرفت. این هافبک فرانسوی در سال ۲۰۱۲، به دلیل مشکلاتی که در منچستر داشت، جدایی خود را از شیاطین سرخ اعلام کرد تا بصورت رایگان به تیم یوونتوس در سری آ ایتالیا بپیوندد. او با یوونتوس به قهرمانیِ چهار فصل پیاپی لیگ سری آ، دو جام حذفی و دو سوپر جام ایتالیا رسید و همچنین در زمان حضورش در یوونتوس توانست پس از ۱۲ سال این تیم ایتالیایی را به فینال لیگ قهرمانان اروپا در فصل ۱۵-۲۰۱۴ برساند. پس از چهار فصل درخشش در بیانکونری، یوونتوس پوگبا را با مبلغ 105 میلیون یورو به منچستر فروخت تا شیاطین سرخ ستاره ای را که به راحتی و مفت به ایتالیایی ها داده بودند، حال با مبلغی گزاف دوباره در اختیار بگیرند. پوگبا در حال حاضر یکی از برترین هافبک های دنیا قلمداد می شود که در سال ۲۰۱۸ و به همراه تیم ملی کشورش توانست به مقام قهرمانی جام جهانی دست یابد. هم اکنون شایعات زیادی از ترک مجدد باشگاه منچستریونایتد و حضور او در تیم هایی چون رئال مادرید و یوونتوس به گوش می رسد.
- روبرت لواندوفسکی (بورسیا دورتموند به بایرن مونیخ، ۲۰۱۴)
هنگامی که دورتموند از فروش ستاره و ماشین گلزنی خود به رقیب دیرینه اش بایرن مونیخ در سال ۲۰۱۳ امتناع کرد، تنها یک سال دیگر زمان نیاز بود تا باواریایی ها روبرت لواندوفسکی را مفت و مجانی از چنگ زنبورها درآورند. لواندوفسکی بدون هیچ شکی یک قاتل بلفطره در محوطه جریمه حریفان به حساب می آید که چه با ضربات سر و چه با پا بارها دروازه حریفان را باز کرده است. برای لوا فرقی ندارد که تیم طرف حساب او یک تیم آلمانی و متوسط همچون وولفسبورگ است که می تواند در عرض ۸ دقیقه، ۵ گل را وارد دروازه این تیم نماید و یا تیمی پرافتخار چون رئال مادرید که در وست فالن برابر پرافتخارترین تیم لیگ قهرمانان اروپا پوکر کرده و چهار بار دروازه این تیم را باز نماید. آمار مهاجم لهستانی در هر دو تیم دورتموند و بایرن مونیخ فوق العاده بوده است. در دورتموند او در چهار فصل حضورش و در ۱۸۷ بازی موفق به زدن ۱۰۳ گل شد و در بایرن مونیخ هم او رکورد فوق العاده و گلزنی های خود را ادامه داد. در بایرن مونیخ و در پنج فصل حضور لواندوفسکی در جمع باواریایی ها او در ۲۴۲ بازی موفق به زدن ۱۹۱ گل شده که آمار ۰.۷۹ گل در هر بازی به نام او به ثبت رسیده است. لواندوفسکی به تازگی وارد ۳۰ سالگی شده و با توجه به آمادگی بالای این مهاجم می توان انتظار داشت که او به شمار گل های خود در فصل های آتی در بوندس لیگا و لیگ قهرمانان اروپا اضافه نماید.